‘Daantje het Vulkaantje, Het EmotieBoek’ helpt om in gesprek te gaan over emoties en spanningsopbouw. Daantje vertelt over zijn vier basisemoties: bang, boos, blij en verdrietig. Hij vindt ze niet allemaal even leuk, maar is in allemaal wel even goed. Op elke pagina stelt Daantje een vraag. In de praktijk zul je merken dat dit het kind helpt om open over zijn emoties te praten. Kinderen en volwassenen worden uitgedaagd om over hun emoties na te denken en dit met elkaar te delen.
Naast de basisemoties wordt ook spanningsopbouw besproken. Wanneer Daantje niet goed weet wat hij voelt, loopt zijn vulkaan vol, in vijf stapjes, tot hij ontploft. Van buiten lijkt hij boos, maar eigenlijk zijn z’n emoties in de war. Herken je dit? Schaam je dan niet, want hier hebben we allemaal wel eens last van. De metafoor van een vulkaan helpt kinderen (èn volwassenen) aan te kunnen geven hoeveel spanning zij ervaren. In woorden is dit vaak moeilijk te benoemen, de vijf stappen van Daantje helpen hierbij.
Naast het voorleesboek is er ook een EmotieWerkboek ‘Mijn EmotieBoek’ beschikbaar. De opdrachten in het werkboek bieden een extra verdieping in emoties en spanningsopbouw.Je ontdekt hoe jouw vulkaan werkt en wat je kan doen om op een slimme manier om te gaan met jouw emoties. “Wie kan jou helpen om jouw lava naar beneden te sturen?’’