Snoezelruimte bij Nova

Wij hebben een mooie snoezelruimte op groep Pluto en groep Zon laten installeren door Het SnoezelRijk van Worldwidesnoezelen

Naast de ingerichte ruimtes maken wij ook gebruik van losse snoezelmaterialen zowel op de groepen als ambulant op school of in de thuissituatie.

De begeleiders krijgen binnenkort een workshop snoezelen aangeboden vanuit de snoezelen 7.0 methode.


Wat is snoezelen?
Snoezelen richt zich op het selectief ervaren en aanbieden van sensorische prikkels. Sensorische prikkels komen via onze zintuigen naar binnen en worden verwerkt in je hersenen. Er wordt gebruik gemaakt van geluid, licht, geur en tast.

Snoezelen vindt plaats in een daarvoor aangepaste multi-sensorische omgeving, zoals de ruimte hiernaast op de foto.

Hoe snoezelen?
In een vaste snoezelruimte, zoals nu ingericht op groep Pluto en Zon, staan voorwerpen, zoals: discobollen, vloeistofprojectie en gekleurde waterzuilen. De materialen worden afwisselend gebruikt. Die afwisseling zorgt steeds voor nieuwe prikkels.

In onze snoezelruimte zijn koepels geïnstalleerd waarin de kinderen kunnen liggen en zo een sterrenhemel of aquaria kunnen zien. Er zijn voelmuren, van fluweelzacht tot borstel hard. Sommige kinderen genieten ervan om verschillende materialen te voelen. Anderen hebben een duidelijke voorkeur voor één materiaal. Er is achtergrondmuziek aanwezig, dit prikkelt het gehoor. De muziek is meestal licht, klassiek en instrumentaal.

Snoezelen vindt altijd onder begeleiding plaats.

Waarom snoezelen?
Het doel van snoezelen is ontspanning, het bevorderen van prettige gevoelens of verminderen van onprettige gevoelens zoals angst, stress, boosheid. Snoezelen optimaliseert gevoelens.

Het gebruik van snoezelmaterialen of -hulpmiddelen heeft een aantal voordelen:

  • Bevordert het leggen van contact;
  • Zorgt voor ontspanning;
  • Gaat verveling tegen;
  • Verbetering van de zintuiglijke waarneming;
  • Het bevordert een dialoog;
  • Geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid. 

Dit alles zorgt voor meer contact en de afname van onrust en agressie. Het uiteindelijke doel van snoezelen is een betere kwaliteit van leven.