Kauwbehoefte: De bijtketting

Iedereen heeft een kauwbehoefte. Soms kan de kauwbehoefte heftig zijn, door spanning en onrust in een vreemde omgeving, op school, de opvang of in omgang met anderen. Een groot aantal kinderen heeft hier last van. Ze gaan daardoor bijvoorbeeld nagelbijten, bijten op hun speen of kleding. Daarnaast verliezen ze snel hun aandacht en concentratie, kunnen ze er druk of hyper door worden en niet stil kunnen zitten.

Wat is een bijtketting?
Een bijtketting is een eenvoudig toepasbaar hulpmiddel voor kinderen. Het kan thuis, op de opvang of dagbehandeling maar ook op school gemakkelijk worden ingezet voor prikkelverwerking, verminderen van spanning/stress en het verhogen van de concentratie. 

Wanneer een bijtketting?
De bijtketting is een flexibele hanger, gemaakt om op te bijten bij spanning of prikkels. De ketting helpt iedereen met verhoogde kauwbehoefte, snel is afgeleid, gevoelig voor prikkels of altijd zit te wiebelen. Een bijtketting kan namelijk voor zowel kinderen als volwassenen

  • helpen bij duimen, nagelbijten (en bijten op kleren, potloden, etc.),
  • rust geven bij spanning en verwerking van prikkels (o.a. vormen van hoogsensitiviteit, ADHD, ADD, autisme, etc.) en
  • concentratie verhogen.

Beter leren door te kauwen
Volwassenen worden bijvoorbeeld ook meer alert wanneer zij op kauwgom kauwen. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat je hersenen extra gestimuleerd worden als je je kaakspieren beweegt. Door de kauwbeweging maakt ons brein glucose aan en word je alerter. Zo kun je het proces van automatiseren door het gebruik van kauwsieraden een boost geven.

Prikkelverwerking
Kauwen helpt niet alleen bij het leren. De kauwbeweging maakt rustiger en zorgt voor een betere focus. Er zijn kinderen en volwassenen die om wat voor reden dan ook moeite hebben met het verwerken van prikkels zoals indrukken, geluid en licht. Een bijtketting kan helpen om deze prikkels beter te verwerken. Zeker bij prikkelverwerkingsproblemen, wat vaak gezien wordt bij kinderen met ADHD, hoogsensitiviteit, ADD of autisme, kan het inzetten van een bijtketting helpen.

error: De content op deze website is beschermd.